New Work > The Breithaupt Block, Building One

 

Since the 1950’s, The Dominion Rubber Factory building has long been a dominant feature of Kitchener’s downtown streetscape. With the renovation of this building (Building One - 102,000 sq. ft.) and the newly renovated adjacent 1900’s brick and beam Berlin Rubber Factory building (Building Two - 118,000 sq. ft.) together, they will form the Breithaupt Block redevelopment, a 220,000 square foot renovation and conversion to a ‘loft’ type office space.


Strategically located at the nexus of Waterloo Region’s transit corridors including rail and bus service, as well as the recently announced LRT infrastructure, it is ideally suited to become the new home of Google’s newest and largest office in Canada. The Breithaupt Block aims to complement the gentrification of the neighbouring community through thoughtful and respectful adaptive re-use of the existing buildings.


Building One’s renovation of the existing mid-century modern industrial building will transform it from a 2-storey to 5-storey building. The existing building envelope was not suitable for a LEED® Gold office building and has been re-clad with a high performance brick veneer envelope. Detailed energy modelling will ensure that the project's energy efficiency goals are met. The third storey provides a separation between the more traditional 2-storey brick base and the modern 2-storey glass box atop. Gentle creases in the glass box reinvent the idea of a typical glass box office building, with a goal to creating a new dynamic landmark for downtown Kitchener.

 

Project completed under Certificate of Practice issued to Robertson Simmons architects inc. prior to firm name change to MartinSimmons Architects Inc.
   
 
Building Area:

102,000 sq. ft

 

Location:

25 Breithaupt Street
Kitchener ON

 

Rendering Credit:

Matin Moghaddam

 

Awards:

2015 NAIOP Real Estate Excellence (REX) Award - Office Development of the Year

 

2016 FCM (Federation of Canadian Municipalities) Sustainable Communities Award winner
(Region of Waterloo, Brownfields - Plan)

 

2016 Grand Valley Construction Association Building Award of Distinction - Restoration/Conversion